Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre vyksta Baleto savaitė, skirta choreografo, LNOBT baleto meno vadovo Krzysztofo Pastoro jubiliejui.

Savaitės renginiuose – baleto spektakliuose ir šventiniame gala koncerte – iki gruodžio 18 d. pasirodys Lietuvos ir užsienio baleto žvaigždės, teigiama pranešime spaudai.

Visame pasaulyje šokanti Maskvos didžiojo teatro ir „La Scala“ baleto trupės žvaigždė Svetlana Zacharova bei jos partneris Michailas Lobuchinas, Londono karališkojo „Covent Garden“ baleto primarijai Marianela Núñez ir Vadimas Muntagirovas, Olandijos nacionalinio baleto pagrindinė solistė Igone De Jongh ir Štutgarto baleto primarijus Danielius Camargo, Lenkijos nacionalinio baleto atstovai Yuka Ebihara ir Dawidas Trzensimiechas greta Lietuvos scenos pažibų – Anastasijos Čumakovos, Olgos Konošenko, Kristinos Gudžiūnaitės, Genadijaus Žukovskio, Martyno Rimeikio, Gretos Gylytės, Eligijaus Butkaus ir kitų solistų – Vilniuje sveikins vieną iškiliausių Europos choreografų jubiliejaus proga.

Baleto žvaigždžių pasirodymas papuoš gruodžio 17-ąją rengiamą gala koncertą. Svetlana Zacharova yra Maskvos didžiojo teatro primabalerina ir Milano „La Scala“ baleto trupės „étoile“ – žvaigždė. Nepriekaištingos technikos ir ypatingo muzikalumo šokėja visame pasaulyje pripažįstama kaip viena geriausių savo kartos balerinų. Jai suteiktas garbingas „Prima Ballerina Assoluta“ titulas, kuriuo pasigirti tegali dar dvi aktyviai šokančios balerinos (italė Alessandra Ferri ir gruzinė Nina Ananiašvili). Tarp gausių S. Zacharovos apdovanojimų – dukart pelnytas pertižinis „Prix Benois de la Danse“: 2005 m. už Titanijos vaidmenį Johno Neumeierio spektaklyje „Vasarvidžio nakties sapnas“ ir 2015 m. už Margaritą Gotjė J. Neumeierio balete „Dama su kamelijomis“ bei Karalienę Jurijaus Grigorovičiaus „Legendoje apie meilę“.

Drauge su partneriu, pagrindiniu Maskvos didžiojo teatro solistu M. Lobuchinu S. Zacharova Vilniuje šoks duetą iš Krzysztofo Pastoro baleto „Tristanas ir Izolda“ bei „Pas de deux“ iš Mariuso Petipa baleto „Korsaras“. M. Lobuchinas yra Agrippinos Vaganovos baleto akademijos auklėtinis, nuo 2002 m. šoko Sankt Peterburgo Marijos teatro baleto trupėje, nuo 2010 m. yra Maskvos didžiojo teatro primarijus.

Iš Londono Karališkojo baleto į Vilnių atvyks argentiniečių kilmės primabalerina M. Nuñez ir rusų kilmės primarijus V. Muntagirovas. Pasak K. Pastoro, Marianelos šokio maniera be galo imponuojanti: „Nepaprastai elegantiška, gili, be savitikslio mėgavimosi efektais.“ O V. Muntagirovas, beje, pernai šokęs Jurgitos Droninos gala koncerte Vilniuje, „labai gražiai, elegantiškai asistuoja partnerei – balete tai labai gražu“. Jiedu atliks „Pas de deux“ iš baletų „Žizel“ ir „Spragtukas“.

Beje, savo trupės žvaigždes į Vilnių atlydės Karališkojo baleto vadovas. M. Nuñez jau keletą kartų buvo apdovanota Nacionalinio kritikų rato įsteigtu Šokio apdovanojimu kaip Geriausia metų šokėja, 2013 m. pelnė prestižinę „Olivier“ premiją už ypatingus pasiekimus šokio srityje.

Čeliabinske gimęs V. Muntagirovas šokį studijavo Karališkojoje baleto mokykloje Londone, 2014 m. tapo Anglijos nacionalinio baleto primarijumi. Tarp svarbiausių artisto apdovanojimų – Kritikų asociacijos suteiktas geriausio metų šokėjo titulas klasikos kategorijoje (2011). 2013 m. V. Muntagirovas tapo „Benois de la danse“ konkurso laimėtoju.

Olandijos nacionalinio baleto pagrindinė solistė Igone de Jongh ir Štutgarto baleto primarijus Danielius Camargo atliks duetus iš dviejų Tedo Brandseno baletų – „Mata Hari“ ir „Kopelija“. Įspūdingo stoto Danielius Camargo kilęs iš Sorokabos (Brazilija). 2009 m. jis pelnė Europos kultūros fondo įsteigtą „Europos perspektyviausiųjų“ apdovanojimą, 2010–2011 m. sezono metu šokėjui buvo įteikta Vokietijos šokio ateities premija. 2011 m. D. Camargo dalyvavo Eriko Bruhno konkurse Toronte (Kanada), kuriame kartu su partnere laimėjo Publikos simpatijų prizą.

Nacionalinės Amsterdamo baleto akademijos ir Londono Karališkosios šokio mokyklos auklėtinė Igone de Jongh nuo 2003 metų yra Olandijos nacionalinio baleto primabalerina. Šiais metai jai įteiktas auksinis „Zwaan“ apdovanojimas iš indėlį į Olandijos šokio meną.

Gala koncerto publika turės galimybę įvertinti ir Lenkijos nacionalinio baleto solistus – Yuką Ebiharą ir Dawidą Trzensimiechą, kurie atliks duetą iš Augusto Bournonville’io baleto „Gėlių šventė Genzane“.

Žinoma, koncerte pasirodys ir Lietuvos baleto žvaigždės ir viltys: O. Konošenko ir M. Rimeikis atliks duetą iš K. Pastoro baleto „Kurtas Weillis“, K. Gudžiūnaitė ir G. Žukovskis – duetą iš „Eglės žalčių karalienės“, A. Čumakova ir J. Krivickas atliks duetą iš M. Rimeikio baleto „Visur kur mes nebuvom“, o O. Šaitanova ir J. Krivickas – duetą iš premjerinio R. Pastoro „Romeo ir Džuljetos“. Taip pat LNOBT baleto bei Lenkijos nacionalinio baleto trupės atliks veinaveiksmius K. Pastoro spektaklius „Bolero“ ir „Moving Rooms“.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

0 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist