Tik dešimtadalis Lietuvos gyventojų bent porąkart per mėnesį vakarienės išsiruošia į restoraną ar kavinę. Nors ekonominė situacija rodo nuosekliai didėjančias pajamas, daugelio gyventojų įpročiai, susiję su valgymu namuose, išlieka mažai pakitę.

Restoranų grupės „Fortas“ užsakymu balandį bendrovės „Spinter“ atlikto tyrimo duomenimis, bent kartą per 2 savaites restoranuose ir kavinėse vakarieniauja 10 proc. šalies gyventojų. Dar 15 proc. respondentų teigė vakarienės į restoraną ar kavinę išsiruošiantys maždaug kartą per mėnesį.

„Bendra šeimos ar draugų vakarienė restorane pas mus kur kas mažiau populiari nei skonio kultūra ir aukštesniu gyvenimo lygiu pasižyminčiose Vakarų valstybėse – tiek JAV, tiek Vakarų Europos šalyse bent kartą per savaitę restoranuose vakarieniauja nuo 40 iki 60 proc. gyventojų. Ir tai lemia ne tik prastesnė mūsų ekonominė padėtis, bet ir per ilgus metus susiformavusi maisto ruošimo namuose tradicija. Tiesa, jaunesnė visuomenės dalis pamažu šią tradiciją ima griauti“, – pastebi restoranų grupės „Fortas“ virtuvės šefas Arūnas Stoškus.

„Spinter“ tyrimo duomenimis, tarp dažniausiai vakarieniaujančių restoranuose ne tik aukštesnių pajamų, vadovaujančias pareigas, aukštąjį išsilavinimą turintys gyventojai, bet ir studentai bei moksleiviai, kurie tradiciškai vertinami kaip mažesnes pajamas gaunančios socialinės grupės. 18 proc. moksleivių ir studentų teigė ne rečiau nei kartą per dvi savaites vakarieniaujantys kavinėse bei restoranuose.

Pasak „Forto“ virtuvės vadovo A. Stoškaus, Lietuvos fenomenas yra tas, kad restoranų lankytojai dažniausiai būna tie, kurių valgymo įpročiais seka ir likusi visuomenės dalis.

„Pavyzdžiui, būtent viešajame maitinimo sektoriuje pirmiausia paplito šviežių daržovių, mažiau riebios žuvies, liesesnės mėsos vartojimo tendencijos, kurios vėliau pradėjo plisti ir kitose gyventojų grupėse, taip paliesdama net ir tuos šalies gyventojus, kurie apskritai nesilanko restoranuose“, – teigia A. Stoškus.

Tyrimo duomenimis, 29 proc. Lietuvos gyventojų teigia niekada nevakarieniaujantys restoranuose ir kavinėse, dar 15 proc. šia pramoga lepinasi rečiau nei 1 kartą per metus.

„Spinter“ apklausa taip pat parodė, kad vedę šalies gyventojai gerokai rečiau lankosi viešojo maitinimo įstaigose. Pastebima, kad vedusios poros dažniau renkasi vakarienę namuose, tuo tarpu sutuoktinio dar neturintys asmenys ir poros yra kur kas dažnesni restoranų lankytojai.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

1 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Ar karinių pratybų metu Vilniuje turi būti skelbiama komendanto valanda?

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist