Ar lietuvius galima laikyti gurmanais? O gal dauguma jų – visiškai konservatyvūs ir nelinkę atrasti naujovių? Vilniaus alaus festivalio (VAF) organizatorius Vidmantas Čičelis teigia, kad gerokai skiriasi vyresnės ir jaunosios kartos žmonių įpročiai, o craft aludariai dažniausiai taikosi į pastaruosius. Jau šį savaitgalį Vilniuje vyksiančio didžiausio nepriklausomo craft alaus festivalio organizatoriaus teigimu, pastebima, kad šios kartos atstovus domina įvairūs eksperimentai ir neatrasti skoniai, todėl žada festivalio dalyvius nustebinti netgi tokiomis rūšimis kaip alus, brandintas viskio, vyno ar… kavos statinėje.

Kaip užkariauti konservatyvių lietuvių skonį

Lietuva laikoma alaus šalimi, turinčia išskirtines, tačiau pasikeitimams atsparias skirtingas alaus rūšis. Kalbant apie Lietuvos alaus tradicijas, pirmoji asociacija, turbūt, nebūtų susijusi su unikalia Belgijos vienuolių kūryba ar amerikietiška craft aludarių revoliucija. Ar tikrai esame tokie konservatyvūs – teiraujamės vieno iš VAF organizatorių Vidmanto Čičelio.

„Lietuviai yra labai užsispyrę žmonės ir juos išmušti iš vėžių – gana sudėtinga. Gal todėl vyresniąją kartą taip gąsdina jaunimo lankstumas ir greitis. Daugiau keliaujantys, skaitantys bei išsilavinę žmonės domisi naujovėmis ir dar daugiau – jų ieško specialiai. Šiuo metu atsiranda vis daugiau žmonių, kuriems skonis yra svarbiau už laipsnius, o savito skonio paieškos ir atradimo procesas yra jų pagrindinis tikslas. Manau, kad lietuviai yra gurmanų tauta, tiesiog vyresnės kartos žmonės savo skonį atrado ir nebeieško, o jaunimas mielai laužo standartus ir ieško savo kelio“, – nuomone dalinasi V. Čičelis.

Pasak pašnekovo, priklausomai nuo alaus bravoro dydžio, vienas ar keli aludariai prie naujos alaus rūšies gali dirbti gana ilgai – tol, kol yra atitaikoma būtent „ta“ receptūra. Tobulinimai gali tęstis tą patį alų verdant ir 5-tą, ir 10-tą kartą, nes gero aludario išskirtinis bruožas – tobulybės siekimas.

V. Čičelis atskleidžia, kad neretai, į mažą renginį atsivežtas, namuose virtas alus, susilaukia tokio didelio susidomėjimo, kad yra perkeliamas į reguliarią gamybą.

„Aludariai visuomet eksperimentuoja, pavyzdžiui, jei į bravorą atkeliauja po vyno, romo ar viskio brandinimo gauta statinė, alus dažnai yra supilamas į ją. Niekas negali tiksliai prognozuoti ir pasakyti, koks bus galutinis rezultatas, kokie aromatai ir poskoniai užgims aluje, todėl tai yra unikalus, alaus brandinimo statinėse žavesys“, – intriguoja alaus someljė.

Skonis, sukelsiantis revoliuciją

V. Čičelio teigimu, be galimybės paragauti daugiau nei 200 skirtingų craft alaus rūšių, kurias pristatys 35 daryklos iš viso pasaulio, VAF festivalio dalyviai turės galimybę paragauti bent dvi visiškai unikalias alaus rūšis. Pasak alaus someljė, festivalį aplenkiantiems žmonėms, jos nebus pasiekiamos įprastose prekybos vietose.

„Lygiai prieš dvejus metus šviesusis „Vilkmergės“ elis buvo supiltas į dvi statines, kuriose buvo brandintas vynas. Tai buvo dvi skirtingos prancūziško ąžuolo statinės. Prieš alaus brandinimą, vienoje statinėje buvo brandintas „Merlot“, o kitoje – „Chardonnay“ vynuogių vynas. Statinės buvo laikomos vėsiame rūsyje, o per kelerius metus trukusį brandinimo procesą, alus įgavo unikalius, prieš tai statinėse buvusio vyno ir medžio, aromatus. Degustuojant šį unikalų alų yra jaučiami taninai, gaivus rūgštumas bei lengvas ąžuolo poskonis“, – smalsumą žadina V. Čičelis.

Antrasis festivalyje sutinkamas mažos partijos alus turi įspūdingą pavadinimą: „Barrel Aged Chocolate Porter – KING & MOUSE + GENYS BREWING CO. collab.“. Pavadinimas išduoda, kad tai yra net kelių skonio ekspertų bendro darbo vaisius. Įspūdingą istoriją turinčioje statinėje, kurioje ir gimė šis alus, pradžioje buvo brandinamas „King & Mouse“ viskis, vėliau – „Crooked Nose & Coffee Stories“ žalia, neskrudinta kava ir tik paskutiniame etape, statinėje atsidūrė „Genys Brewing co.“ porteris. Neįtikėtiną gamybos procesą perėjęs alus pasižymi stipriu viskio poskoniu ir netikėtu „pipiriškumu“.

„Šie alūs yra per daug sudėtingi, kad būtų pasiekiami ilgą laiką. Tokių unikalių procesų kūriniai visada būna riboto leidimo. Jeigu alus yra brandinamas vyno statinėje, antrą kartą į ją įpiltas alus įgaus dar kitą skonį. Tas pats galioja ir viskio statinei, ypač, jeigu joje dar buvo ir kava. Šis brandinimo procesas – per daug subtilus ir neprognozuojamas, kad jį būtų galima kontroliuoti ir tokį alų gaminti didelėmis, pakartotinomis partijomis. Todėl, mano manymu, čia slypi tikrasis craft alaus žavesys. Tai alus, kuris kaip ir Halio kometa, pasirodo retai. Tik ši kometa kiekvieną kartą būna vis blankesnė, o alus atvirkščiai – vis ryškesnis“, – nusišypso V. Čičelis.

VAF – tai didžiausias Lietuvoje nepriklausomas craft alaus festivalis, subursiantis aludarius, alaus mylėtojus ir entuziastus ir visus, besidominčius ar norinčius susipažinti su craft alaus kultūra. Be daugiau nei 200 skirtingų rūšių, kurias pristatys 35 daryklos iš viso pasaulio, festivalyje dalyvaus gatvės maisto atstovai, kurie sieks parodyti, kad alus gali derėti su skirtingais patiekalais. Renginys, kurį organizuoja alaus someljė Vidmantas Čičelis ir vyriausiasis „Kalnapilio“ daryklos aludaris Ričardas Barakūnas, vyks gruodžio 1 2 dienomis menų fabrike „Loftas“. Daugiau informacijos apie festivalį – www.vafest.lt

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

0 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist