Pradžia Maistas Nauja vietelė Investavo ketvirtį milijono į naujos vizijos restoraną Vilniuje

Investavo ketvirtį milijono į naujos vizijos restoraną Vilniuje

9 minutė(s) skaitymo
0
3,759
Restoranas „Habit“
Restoranas „Habit“
Restoranas „Habit“
Restoranas „Habit“
Restoranas „Habit“
Restoranas „Habit“

Ketvirtus metus Vilniuje gyvenanti maskviečių pora Svetlana ir Antonas Vaganovai įgyvendino jau antrąjį verslo projektą – prieš mėnesį pačiame sostinės centre, Gedimino prospekte, atidarė restoraną „Habit“. Priešingai nei įsikuriant Naujamiestyje su dabar sėkmingai veikiančia ir lankytojų pamėgta desertine „Atostogos“, kur supo pozityvūs ir vieni kitų iniciatyvas palaikantys naujakuriai, Vilniaus centre, verslininkai sako netikėtai susidūrę su viskam prieštaraujančiais senbuviais. Vis dėlto „Habit“ įkūrėjai į iškilusius sunkumus žvelgia optimistiškai ir rengiasi vasaros terasos atidarymui.

Restorano kūrėjai – už įprotį jame lankytis

Naujojo restorano „Habit“ kaimynystėje yra viena maitinimo įstaiga prie kitos, tačiau naujos vietos savininkai dėl to nenuogąstauja: „Mūsų tikslas – išsiskirti stiliumi ir kokybe, būti vieta, į kurią atėję sėkmės lydimi ir gerą skonį turintys žmonės pasijustų lengvai ir neįpareigojamai. Norime, kad mūsų lankytojai pabandytų neįprastus maisto skonio derinius ir dėl jų čia ateitų. Kad tai taptų įpročiu (angl. habit) – paragauti vis ko nors nauja. Ne tik dėl maisto, bet ir dėl degustacijų, paragauti unikalaus vyno, vežamo iš Londono. Vyno sąrašas sudarytas profesionalus someljė, o gėrimo šviežumą garantuoja specialus aparatas. Vilniuje toks – dar naujiena. Planuojame restorane rengti specialius vyno ir maisto tematikos renginius“, – vardija restorano šeimininkas A. Vaganovas.
„Skiriame jį tiems, kurie gali įvertinti viską: ne tik gerą maistą, bet ir paveikslus ant sienų. Norėjosi neįpareigojančio ir kiek drąsesnio nei skandinaviškas interjero“, – sako sutuoktiniai, apgalvotai kūrę restorano aplinką.

Restoranas „Habit“
Antonas ir Svetlana Vaganovai (Nuotr. Jevgenijaus Misevičiaus)

Draugišką nusiteikimą lydi kaimynų atakos

Per tą laiką, kol restorano patalpos buvo įrengiamos, maskviečių porą labiausiai nustebino tai, kad juos, nusiteikusius draugauti, bendrauti, kalbėtis, kiekviename žingsnyje lydėjo ir iki šiol lydi viskam prieštaraujantys namo gyventojai. „Net ir stengdamiesi, kad būtų geriau, pavyzdžiui, norėdami įrengti visam namui naudingą ventiliacijos sistemą ant stogų, kuriai ketinome skirti papildomų investicijų, sulaukėme prieštaravimų, – nuoširdžiai stebisi A. Vaganovas, kuriam prieš akis naujas iššūkis – vasaros terasos įrengimas. – Problema – kaimynų nepaslankumas, skundai, nepasitenkinimas, geranoriškumo trūkumas. Nelabai aišku, kodėl atidarančiuosius restoraną, kuriančiuosius darbo vietas pasitinka toks negatyvumas? Dėl visko: automobilių stovėjimo, statybos darbų… Nors viską atliekame kultūringai ir ramiai, laikydamiesi visų įstatymų. Negatyvas be jokių priežasčių. Mus tai labai stebina. Matome Talino senamiesčio pavyzdį, kuris visas pritaikytas turistams ir tam palankus teisinis reguliavimas.“

Restoranas „Habit“

Įkvepia kelionių ir didelių miestų pažinimo patirtis

Atidaryti Vilniuje tokio stiliaus restoraną, kuriame susimaišo įvairios kultūros: itališka su azijietiška ir pan., daug keliaujančią šeimą, turinčią draugų Maskvoje, Londone ir kituose megapoliuose, įkvėpė būtent svetur aplankytų restoranų ir kavinių pavyzdžiai.

Restorano, pasirinkusio foodi virtuvės kryptį, kai europiečiams priimtinas skonis derinamas su rytietišku ir pan., idėjiniu lyderiu vyras vadina Svetlaną. Ji kuria valgiaraštį ir restorano virtuvėje praleidžia didžiąją dienos dalį, taip pat koordinuoja ir desertinės veiklą.

S. Vaganova pasakoja, kad sudaryti valgiaraštį padėjo iš Londono atvykęs virtuvės šefas Dima Markovas. Jis pusantro mėnesio mokė virtuvės personalą įgyvendinti idėjas.

Restorano šeimininkės rūpestis – bendravimas su tiekėjais, kuriuos surasti jai buvo nesunku, bet kainos labai skiriasi. Sezoninius produktus ji nusiteikusi pirkti iš vietos ūkių. „Ūkininkų produkcijos kokybė labai gera, nors ir nepigu. Daugiausia problemų kyla dėl pristatymo, ne visi turi sertifikatus. Bet po truputį tiekėjus atsirenkame“, – pabrėžia ji.

Restoranas „Habit“

Puikus įprotis semtis naujų emocijų

Bendradarbiaudami su meno galerija, A. ir S. Vaganovai atrinko ir ant restorano sienų pakabino spalvingų paveikslų. Jų nepavyko taip paprastai ir greitai rasti, mat ir mene, ypač vyresnio amžiaus tapytojų, vyrauja niūrios spalvos bei motyvai. „Paveikslus kaskart keisime, kad susiformuotų įprotis dėl jų čia ateiti ir patirti vis naujų emocijų. Turi būti įdomu, smagu mėgautis ne tik maistu, bet ir menu, o kartu tai gera galimybė menininkui savo darbus parodyti platesnei auditorijai. Malonu ir naudinga, – sako visapusiškai restoranu besirūpinantis šeimininkas. – Paveikslai ant senų sienų suteikia intriguojančio linksmumo. Mes apskritai už sarkazmą, humoro ir proto derinį. Toks ir mūsų restorano interjeras bei stilius – sarkastiškas. Netvarkingai atrodančios sienos ir labai patogūs baldai. Žaidžiame su kontrastais.“

Kol kas į „Habit“ investuota 250 tūkst. eurų ir tai dar ne visos išlaidos – jų bus skiriama terasai įrengti. Sutuoktiniai tikisi, kad grąža pasijus po trejų ar ketverių metų.

Restoranas „Habit“

Pagauti savo publiką

Pašnekovai neneigia, kad konkurencija yra. „Visi po truputį konkuruoja ir ieško būdų išsiskirti. Vyksta netiesioginė konkurencija, nes visi turi skirtingas koncepcijas. Stengiamės prasilenkti vieni su kitais, o ne susidurti kaktomuša. Siekiame pagauti savo publiką, daryti kažką įdomesnio, nei daro kiti. Mūsų tikslas – sukurti įspūdžių visumą: įsimintiną vakaro nuotaiką, kad lankytojui būtų įdomu ateiti ir pavalgyti, maloniai, įdomiai praleisti laiką, patirti naujų potyrių“, – pasakoja A. Vaganovas.

„Habit“ įkūrėjas tikisi abipusio geranoriško nusiteikimo: „Nes dirbame dėl to paties tikslo.“

Autorius: Loreta Lileikienė, BZN start

Rodyti daugiau susijusių straipsnių
Rodyti daugiau  BZN start
Rodyti daugiau Nauja vietelė

PARAŠYKITE KOMENTARĄ

Pakomentuok pirmas!

Pranešti apie
avatar
wpDiscuz