Pradžia Maistas Pats skaniausias patiekalas – cepelinai, rodo „Maximos“ lojalių pirkėjų apklausa

Pats skaniausias patiekalas – cepelinai, rodo „Maximos“ lojalių pirkėjų apklausa

8 minutė(s) skaitymo
0
cepelinai

Spalio 16-ąją minimos Pasaulinės maisto dienos proga lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ nutarė išsiaiškinti, koks maistas jos klientams skaniausias. Pirkėjų apklausa atskleidė, kad lietuvių skonio receptoriai geriausiai pripažįsta lietuvišką virtuvę, o didžiausio pripažinimo sulaukęs patiekalas – cepelinai.

„Skanus maistas kiekvienam suteikia daug džiaugsmo. Mums skanus maistas, pirmiausia, yra šviežias. Tačiau ne mažiau svarbu, kad jis būtų įvairus, atitiktų poreikius, kartais nustebintų, lavintų skonį, skatintų atrasti naujų pojūčių ragaujant – juk ir nuo nuotaikos priklauso, ko tą dieną norisi“, – atskleidžia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

Maisto šviežumą labiausiai vertina ir „Maximos“ pirkėjai – tai kaip svarbiausią skanaus maisto savybę įvardijo net 63 proc. apklausos dalyvių. Beveik ketvirtadalis apklaustųjų nurodė, kad jiems svarbu, jog maistas būtų sveikas. Kitiems labiausiai rūpi sotumas, gardus kvapas ir estetinė išvaizda.

Suaugusiems skaniausi cepelinai, vaikams – blynai

Pasiteiravus apie tai, kokios šalies ar regiono virtuvės patiekalai jiems skaniausi, daugiau nei pusė (52 proc.) respondentų nedvejodami pasirinko lietuvių virtuvę. Beveik penktadaliui apklaustųjų labiausiai patinka itališki gaminiai, dar 8 proc. – kinų. Kitų šalių ar regionų virtuvės susilaukė gerokai mažiau populiarumo.

Tad nieko nuostabaus, kad paklausus, koks patiekalas pirmiausia šauna į galvą, išgirdus ką nors sakant „skanus maistas“, topo viršūnėje įsitaisė cepelinai – juos pasirinko net 24 proc. apklausos dalyvių. Nuo jų nedaug atsiliko kepsnys (steikas), kurį labiausiai mėgsta 18 proc. apklaustųjų, o trečią ir ketvirtą vietas dalinasi žuvis (12 proc.) ir troškinys (11 proc.).

Sąraše, kuriame žmonės vardijo po vieną jiems skaniausią patiekalą, taip pat atsidūrė pica, salotos, šaltibarščiai, įvairūs saldumynai, makaronai, sriubos. Beje, keletui apklaustųjų skaniausias maistas – lašiniai.

Tėvų nuomone, jų vaikų mėgstamiausi patiekalai – blynai (tai nurodė 24 proc. vaikų turintys apklausos dalyvių), makaronai (16 proc.), kotletai, vaisiai ir daržovės (po 11 proc.).

Vakarienė skanesnė nei pusryčiai

Lietuvių įpročiai skiriasi ir gaminant maistą namuose: 42 proc. ant viryklių dažniausiai kaičia tradicinius patiekalus, o trečdalis priskiria save eksperimentuotojams, nuolat ieškantiems naujų receptų. Kas penktas pirmenybę teikia praktiškumui – jie renkasi greitai pagaminamus patiekalus.

„Ištisus metus dirbame tam, kad užtikrintumėme platų šviežio, sveiko ir skanaus maisto pasirinkimą savo parduotuvėse, o mėgstantys gaminti visada rastų įvairiausių produktų savo kulinariniams sumanymams įgyvendinti ir galėtų apsipirkti greitai bei pigiai. O virtuvės vengiantys ar neturintys tam laiko galėtų rinktis iš plataus mūsų meistrų pagaminto patiekalų asortimento. Produktų pasiūlą deriname taip, kad ko nors skanaus visada rastų ir taupantys, ir maistui paišlaidauti mėgstantys pirkėjai“, – dalijosi A. Poleninas.

„Maximos“ apklausa patvirtino, kad ne visada skanu tai, kas sveika ir naudinga. Sveikos mitybos specialistai dažnai pabrėžia, kad svarbiausias dienos maistas yra pusryčiai – su tuo sutinka penktadalis apklaustųjų, tačiau tik 7 proc. teigia, kad pusryčiai jiems yra ir skaniausi. Pietus kaip svarbiausią ir skaniausią valgį įvardijo po daugiau nei 40 proc. respondentų. Vakarienę svarbia laiko 17 proc. apklausos dalyvių, užtat skaniausia ji net 24 proc. „Maximos“ pirkėjų.

„Nepaisant fakto, jog pusryčiai – antras pagal svarbą dienos maistas, darome prielaidą, kad žmonės ryte skuba į darbus ir nespėja pasigaminti jiems tikrai skanių patiekalų. Pietūs – svarbūs ir gardūs, nes daugumai žmonių tai yra trumpas pabėgimas nuo dienos rūpesčių. O vakarienei skiriama daugiau laiko – taigi net suprasdami, kad daugiau dėmesio turėtų skirti pusryčiams, mūsų pirkėjai linkę labiau pasilepinti vakarais“, –komentuoja A. Poleninas.

Geriausią kulinarą mato veidrodyje

Lietuviai save laiko išties neblogais kulinarais – save kaip skaniausiai gaminantį asmenį šeimoje įvardijo net 53 proc. apklausos dalyvių. Antrosios pusės gaminamą maistą labiausiai mėgsta penktadalis apklaustųjų, dar 14 proc. labiausiai vertina mamos gaminamus patiekalus, o dukros, sūnaus, močiutės, anytos ar tėčio kulinarinius gabumus įvertino tik po kelis procentus „Maximos“ klientų.

Tiesa, apklausoje dalyvavo daugiausia moterų, kurios vis tik dažniau yra atsakingos, kad šeimos nariai būtų sotūs.

Skonio maistui prideda ne tik produktų šviežumas ar prieskoniai, bet ir kompanija. Net 38 proc. apklaustųjų patvirtino, kad jiems maistas skanesnis valgant su šeima ar draugais. Taip pat lietuviams skaniau valgyti gerokai išalkus (24 proc.), gamtoje ar atostogų metu (17 proc.).

Respondentų paklausus apie mėgstamiausią skonį paaiškėjo, kad daugiau nei trečdaliui (35 proc.) labiausiai patinka saldumas, ketvirtadaliui – sūrumas, o kitokius skonius jie rinkosi rečiau.

Rodyti daugiau susijusių straipsnių
Rodyti daugiau  Made in Vilnius
Rodyti daugiau Maistas

Karščiausios naujienos

Barclays

„Barclays“ svarsto Lietuvoje atsisakyti trečdalio darbuotojų

Didžiosios Britanijos banko „Barclays“ technologijų centras Vilniuje svarsto atsisakyti trečdalio darbuotojų. Šeštadienio vakarą išplatintame pranešime spaudai sakoma, kad gali būti panaikinta apie 350 darbuotojų funkcijos arba jos gali būti perkeltos į kitą šalį. Dabar „Barclays“ Vilniuje dirba daugiau nei 1,1 tūkst. darbuotojų. Pasak „Barclays“ operacijų centro Lietuvoje vykdomojo direktoriaus Mariano Andrade Gonzalezo (Mariano Andradės Gonsaleso), šis sprendimas susijęs su ilgalaike globalia …

Vilniaus meras populiarina ploggingą – šiukšlių rinkimą bėgant

Vilniaus meras Remigijus Šimašius šiandien akcijoje DAROM dalyvavo kitaip – ploggino. Tai – Švedijoje gimęs ir sparčiai visame pasaulyje populiarėjantis užsiėmimas, kurio metu žmonės bėgdami renka pakeliui pasitaikiusias šiukšles: ir pasportuoja, ir sutvarko aplinką. „Noriu pasiūlyti akcijai Darom ir visiems žmonėms – ploggingą. Tai puikus būdas praleisti laiką gamtoje, pasportuoti ir gražinti aplinką. Aš pats eidamas pasivaikščioti su vaikais visada …

Lietuva susidomėjo pasauliniai žiniasklaidos gigantai

„Mažiausią respubliką pasaulyje – Užupį, esantį Lietuvos sostinėje, – tiesiog privalo aplankyti visi keliaujantys po Europą“, pristatydamas video reportažą skelbia Vokietijos didžiausias nacionalinis transliuotojas „Deutsche Welle“ savo tinklapyje, turinčiame 1,3 mln. skaitytojų. Jau netrukus apie Lietuvą – ir itin populiariame “NTV” kanalo kulinariniame šou „Važiuojam, pavalgom“ (Poedem, poedim!). Turizmo departamentas pažintinį turą su laidos vedėju britu John Warren derino net …

Neris

Organzuojamas žygis Vilniaus rajono apylinkėse

Gal norėtum labiau pažinti apylinkes, esančias netoli Vilniaus, ir pažygiuoti sau smagiai draugų būry? Jei taip, kviečiam tave pasigrožėti Neries upės šlaitais ir aplinkiniais miškais, pasiklausyti parskridusių paukščių giesmių ir užlipus į piliakalnį, pažvelgti į vis žaliuojančią gamtą. Be visa to, aplankysime dar ir keturis ežerus. Prie vieno iš jų pietausime. Bus ir laužo, ir dainų 🙂 Tik tavęs reikia, …