Pradžia Maistas Pats skaniausias patiekalas – cepelinai, rodo „Maximos“ lojalių pirkėjų apklausa

Pats skaniausias patiekalas – cepelinai, rodo „Maximos“ lojalių pirkėjų apklausa

8 minutė(s) skaitymo
0
cepelinai

Spalio 16-ąją minimos Pasaulinės maisto dienos proga lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ nutarė išsiaiškinti, koks maistas jos klientams skaniausias. Pirkėjų apklausa atskleidė, kad lietuvių skonio receptoriai geriausiai pripažįsta lietuvišką virtuvę, o didžiausio pripažinimo sulaukęs patiekalas – cepelinai.

„Skanus maistas kiekvienam suteikia daug džiaugsmo. Mums skanus maistas, pirmiausia, yra šviežias. Tačiau ne mažiau svarbu, kad jis būtų įvairus, atitiktų poreikius, kartais nustebintų, lavintų skonį, skatintų atrasti naujų pojūčių ragaujant – juk ir nuo nuotaikos priklauso, ko tą dieną norisi“, – atskleidžia Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorius.

Maisto šviežumą labiausiai vertina ir „Maximos“ pirkėjai – tai kaip svarbiausią skanaus maisto savybę įvardijo net 63 proc. apklausos dalyvių. Beveik ketvirtadalis apklaustųjų nurodė, kad jiems svarbu, jog maistas būtų sveikas. Kitiems labiausiai rūpi sotumas, gardus kvapas ir estetinė išvaizda.

Suaugusiems skaniausi cepelinai, vaikams – blynai

Pasiteiravus apie tai, kokios šalies ar regiono virtuvės patiekalai jiems skaniausi, daugiau nei pusė (52 proc.) respondentų nedvejodami pasirinko lietuvių virtuvę. Beveik penktadaliui apklaustųjų labiausiai patinka itališki gaminiai, dar 8 proc. – kinų. Kitų šalių ar regionų virtuvės susilaukė gerokai mažiau populiarumo.

Tad nieko nuostabaus, kad paklausus, koks patiekalas pirmiausia šauna į galvą, išgirdus ką nors sakant „skanus maistas“, topo viršūnėje įsitaisė cepelinai – juos pasirinko net 24 proc. apklausos dalyvių. Nuo jų nedaug atsiliko kepsnys (steikas), kurį labiausiai mėgsta 18 proc. apklaustųjų, o trečią ir ketvirtą vietas dalinasi žuvis (12 proc.) ir troškinys (11 proc.).

Sąraše, kuriame žmonės vardijo po vieną jiems skaniausią patiekalą, taip pat atsidūrė pica, salotos, šaltibarščiai, įvairūs saldumynai, makaronai, sriubos. Beje, keletui apklaustųjų skaniausias maistas – lašiniai.

Tėvų nuomone, jų vaikų mėgstamiausi patiekalai – blynai (tai nurodė 24 proc. vaikų turintys apklausos dalyvių), makaronai (16 proc.), kotletai, vaisiai ir daržovės (po 11 proc.).

Vakarienė skanesnė nei pusryčiai

Lietuvių įpročiai skiriasi ir gaminant maistą namuose: 42 proc. ant viryklių dažniausiai kaičia tradicinius patiekalus, o trečdalis priskiria save eksperimentuotojams, nuolat ieškantiems naujų receptų. Kas penktas pirmenybę teikia praktiškumui – jie renkasi greitai pagaminamus patiekalus.

„Ištisus metus dirbame tam, kad užtikrintumėme platų šviežio, sveiko ir skanaus maisto pasirinkimą savo parduotuvėse, o mėgstantys gaminti visada rastų įvairiausių produktų savo kulinariniams sumanymams įgyvendinti ir galėtų apsipirkti greitai bei pigiai. O virtuvės vengiantys ar neturintys tam laiko galėtų rinktis iš plataus mūsų meistrų pagaminto patiekalų asortimento. Produktų pasiūlą deriname taip, kad ko nors skanaus visada rastų ir taupantys, ir maistui paišlaidauti mėgstantys pirkėjai“, – dalijosi A. Poleninas.

„Maximos“ apklausa patvirtino, kad ne visada skanu tai, kas sveika ir naudinga. Sveikos mitybos specialistai dažnai pabrėžia, kad svarbiausias dienos maistas yra pusryčiai – su tuo sutinka penktadalis apklaustųjų, tačiau tik 7 proc. teigia, kad pusryčiai jiems yra ir skaniausi. Pietus kaip svarbiausią ir skaniausią valgį įvardijo po daugiau nei 40 proc. respondentų. Vakarienę svarbia laiko 17 proc. apklausos dalyvių, užtat skaniausia ji net 24 proc. „Maximos“ pirkėjų.

„Nepaisant fakto, jog pusryčiai – antras pagal svarbą dienos maistas, darome prielaidą, kad žmonės ryte skuba į darbus ir nespėja pasigaminti jiems tikrai skanių patiekalų. Pietūs – svarbūs ir gardūs, nes daugumai žmonių tai yra trumpas pabėgimas nuo dienos rūpesčių. O vakarienei skiriama daugiau laiko – taigi net suprasdami, kad daugiau dėmesio turėtų skirti pusryčiams, mūsų pirkėjai linkę labiau pasilepinti vakarais“, –komentuoja A. Poleninas.

Geriausią kulinarą mato veidrodyje

Lietuviai save laiko išties neblogais kulinarais – save kaip skaniausiai gaminantį asmenį šeimoje įvardijo net 53 proc. apklausos dalyvių. Antrosios pusės gaminamą maistą labiausiai mėgsta penktadalis apklaustųjų, dar 14 proc. labiausiai vertina mamos gaminamus patiekalus, o dukros, sūnaus, močiutės, anytos ar tėčio kulinarinius gabumus įvertino tik po kelis procentus „Maximos“ klientų.

Tiesa, apklausoje dalyvavo daugiausia moterų, kurios vis tik dažniau yra atsakingos, kad šeimos nariai būtų sotūs.

Skonio maistui prideda ne tik produktų šviežumas ar prieskoniai, bet ir kompanija. Net 38 proc. apklaustųjų patvirtino, kad jiems maistas skanesnis valgant su šeima ar draugais. Taip pat lietuviams skaniau valgyti gerokai išalkus (24 proc.), gamtoje ar atostogų metu (17 proc.).

Respondentų paklausus apie mėgstamiausią skonį paaiškėjo, kad daugiau nei trečdaliui (35 proc.) labiausiai patinka saldumas, ketvirtadaliui – sūrumas, o kitokius skonius jie rinkosi rečiau.

Rodyti daugiau susijusių straipsnių
Rodyti daugiau  Made in Vilnius
Rodyti daugiau Maistas

Karščiausios naujienos

fechtavimas

Sostinėje atidaromas naujas klubas „Fechtavimo akademija“

Nuo rugsėjo 4 dienos Vilniuje, Geležinio vilko g. 23, duris atvers naujas fechtavimo klubas „Fechtavimo akademija“. Norinčius susipažinti su fechtavimo sportu, klubo įkūrėjai kviečia išbandyti špagą nemokamose fechtavimo treniruotėse „Vasara su špaga“ ketvirtadienį Vingio parke prie estrados. „Fechtavimo akademija“ žada kitokią veiklą, nei iki šiol Lietuvoje veikiantys klubai. Naujojo klubo treneriai rengia treniruočių programas vaikams ir suaugusiems paremtas akademiniais principais. …

abiturientai

Sostinės abiturientai vėl lyderiauja Lietuvoje – 629 šimtukininkai

Greičiausiai augantis miestas regione ir antras jauniausias miestas tarp šiaurės šalių Europoje – Vilnius – gali didžiuotis vėl išleidžiantis daugiausiai šimtukininkų abiturientų Lietuvoje – vilniečių brandos atestatuose vienas ar daugiau šimtukų įrašyti net 629 mokiniams, o 125 abiturientai gali pasigirti gavę du ir daugiau šimtukų! „Šimtas yra Jūsų pergalės skaičius. Jūsų tikėjimo savimi, o kartu ir pasitikėjimo savo ateitimi išsipildymas. …

prekybos centras PUPA

Vilniečius kviečia atsinaujinęs prekybos centras PUPA, Pilaitėje

2008 m. Pilaitės rajone duris atvėręs 6300 kv. m. prekybos centras PUPA šiemet mini savo veiklos jubiliejų. Per dešimtmetį jau spėjęs tapti Pilaitės ir aplinkinių rajonų gyventojų traukos centru, šiemet prekybos centras atsinaujina. Čia duris atvėrė 3 nauji nuomininkai: picerija „Express Pizza“, azijietiško maisto restoranas „Asia Express“ ir parduotuvė augintiniams „Pet24“. Pokyčius diktuoja rajono plėtra ir lankytojų poreikiai Pilaitė jau …

Pirmąjį pusmetį Lietuvos oro uostuose augo ir keleivių, ir skrydžių skaičius

Pirmąjį šių metų pusmetį keliones per Lietuvos oro uostus rinkosi beveik 3 mln. keleivių – tai yra 15 proc. daugiau negu praėjusiais metais tuo pačiu metu. Sparčiai augo ir skrydžių bei perskraidintų krovinių rodikliai, tad tikimasi, kad metų pabaigoje bus galima pranešti net kelis šalies oro uostų rekordus. Lietuvos oro uostų vykdomosios direktorės Lauros Joffė teigimu, per pirmąjį šių metų pusmetį …

TransferGo

„TransferGo“ startuolis gavo Lietuvos banko elektroninių pinigų licenciją

Lietuvių įkurtai tarptautinių finansinių perlaidų kompanijai „TranferGo“ Lietuvos bankas suteikė elektroninių pinigų licenciją. Naujoji licencija įmonei suteiks naujas plėtros galimybes ir leis dar labiau supaprastinti bei pagreitinti tarptautinius pinigų pervedimus – pasiūlyti elektroninių pinigų saugojimo, pervedimo realiu laiku ir kitas finansines paslaugas visose Europos Sąjungos (ES) šalyse. „Mūsų komanda yra įsitikinusi, kad šiandien žmonės turi turėti visas galimybes paprastai ir …