Pirmadienį, lapkričio 12 d., Taline vykusiuose prestižiniuose „White Guide“ apdovanojimuose buvo paskelbta, kurie Baltijos šalių restoranai yra išrinkti geriausiais. Aukščiausią 2-ją vietą TOP 30-uke iš Lietuvos restoranų iškovojo „Nineteen18“, rugsėjo pradžioje atvėręs duris pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje – „Pacų“ viešbutyje. Restoranas, kuriam vadovauja šefas Matas Paulinas, tyrinėja Lietuviškus skonius, tačiau pasitelkdamas neįprastus, laukinius bei sezoniškus produktus. Keliolikos patiekalų degustacinė vakarienė restorane „Nineteen18“ – tai labai unikali kelionė po tokią Lietuvą, kokios dauguma nėra įpratę matyti ar ragauti.

Šiais metais sąrašas buvo papildytas 8 naujais dalyviais, iš kurių 5 atsidarė tik šiais metais, o net trys iš jų pateko tarp TOP 10 geriausių, tarp kurių aukščiausią vietą užima „Nineteen18“. Taip pat šiais metais vietoj 10 turime net 16 meistriško lygio restoranų (Master Level) Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Įdomu, jog net 3 restoranai iš praeitų metų TOP 30-uko pasitraukė iš restoranų verslo.

Lietuva taip pat gali didžiuotis, jog net 2 restoranai iš Lietuvos pateko į TOP 3 geriausiųjų sąrašą. Vilniuje Užupio rajone įsikūręs restoranas „Sweet Root“ dalijasi 3 vieta kartu su Estijos restoranu „Ö“, surinkę po lygiai taškų, tuo tarpu „Nineteen18“ galėjo pasidžiaugti nedaug atsilikę nuo pirmąją vietą jau kelis metus iš eilės iškovojusią Estijos restorano „NOA Chef’s Hall“ komandą.

„Labai džiaugiamės, jog geriausiųjų trejetuke yra net du restoranai iš Lietuvos“, – komentavo restorano „Nineteen18“ šefas Matas Paulinas. „Tai svarbu ne tik patiems restoranams, tačiau ir Lietuvai bendrai. Tokie pasiekimai Lietuvos vardą daro žinomesnį pasaulio gastronominėje bendruomenėje bei auginą susidomėjimą mūsų kultūra ir istoriją, todėl labai sveikinu visus restoranus iš Lietuvos, patekusius į geriausiųjų trisdešimtuką.“

Paklaustas, kaip jaučiasi užėmęs tokią aukštą poziciją viename svarbiausių restoranų gidų Baltijos šalyse, Matas Paulinas atsako: „Tikrai džiaugiuosi turėdamas sąlygas siekti tikslų, pranokstančių mus pačius. Nors restoranas atsidarė tik rugsėjo mėnesį, tačiau mūsų komanda dirbo jau pusę metų. Nėra svarbu kaip seniai ar neseniai yra atsidaręs restoranas, nes „White Guide“ ekspertas vertina tos dienos rezultatus pagal aiškią schemą.“

„White Guide“ yra vienas svarbiausių restoranų gidų Šiaurės šalyse. Idėja sukurti Šiaurės šalių restoranų gidą 2005 metais gimė Švedijoje, tačiau vėliau regiono geografija plėtėsi, šis leidinys pradėtas leisti ir anglų kalba, na o visai neseniai visos Baltijos šalys įtrauktos į šį gidą. „White Guide Nordic“ leidinys yra svarbus gastronomijos pasaulyje, kuris beje taip pat skiria didžiulį dėmesį skaidrumui, o žmonės, norintys tapti restoranų vertintojais, turi atitikti daugybę saugumo ir patikimumo kriterijų.

Restoranai yra lankomi anonimiškai, kurių vertintojai prisistato slapyvardžiais, ir yra vertinami pagal itin griežtus kriterijus. Komisija kiekvieną restoraną vertina 100-balėje sistemoje – 40 proc. sudaro maistas, o likusieji taškai padalinami už gėrimus, aptarnavimo kokybę, atmosferą restorane, tačiau ko gero svarbiausi aspektai vertinime yra restorano unikalumas, inovatyvumas, naudojami ingredientai, patiekalų techniškumas, skonių dermė bei, žinoma, prezentacija. Atsižvelgiant į visus šiuos komponentus ir yra vertinamas bendras restorano veidas, jo koncepcija ir istorijos.

Geriausiųjų Baltijos regiono restoranų 30-ukas skelbiamas čia: http://whiteguide-nordic.com/nyheter/the-baltics-restaurant-scene-continues-to-evolve-through-passion-and-drama-1

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

0 skaitytojai (-ų) įvertino

Iki šiol nėra įvertinimų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Rekomenduojami VIDEO

Susiję straipsniai

Reklama

Ar karinių pratybų metu Vilniuje turi būti skelbiama komendanto valanda?

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist