MadeinVilnius.lt – Vilniaus naujienų dienoraštis
Verslas

Šalia Vilniaus duris atvers pirmoji svirplių auginimo ferma

Ateinančių metų pradžioje UAB „Maistinių vabzdžių ferma” oficialiai pradės Lietuvoje dar neregėtą, tačiau kaimyninėse šalyse pasiteisinusią ir sparčiai besiplečiančią veiklą – maistinių svirplių auginimą. Vilniaus apskrityje įsikursiančios fermos savininkas Andrius Stanislovaitis atskleidžia: „Iš pradžių ji nebus labai didelė, tačiau sėkmingai klostantis aplinkybėms mes tikrai plėsimės ir veikiausiai auginsime ne tik svirplius.”

Buivydžių kaime esančiame maždaug 800 m2 dydžio pastate jau netrukus bus sukurtos visos šiai veiklai tinkamos sąlygos. Į fermos patalpų įrengimą ir reikalingo inventoriaus įsigijimą investuota beveik 150 tūkst. eurų. Planuojama, kad ferma neužims iš karto viso turimo ploto, tačiau laikui bėgant plėsis.

Jau visoje Europoje vis dažniau prabylama apie paruoštus valgyti vabzdžius ir vis daugiau smalsuolių ryžtasi perlipti savo baimes bei išbandyti tokį neįprastų ingredientų patiekalą. Daugumai Lietuvos gyventojų tai dar vis skamba itin egzotiškai.

Tačiau atsigręžiant į ne taip ir toli esančias šalis Estiją ar Suomiją, galima pastebėti, kad jose per pastaruosius porą metų svirplių produktai maisto pramonėje išsikovojo vietą. Teigiama, jog Suomijoje šiuo metu paklausa jau ženkliai lenkia pasiūlą.

Kuo svirpliai naudingi?

Įrodyta, kad svirpliai yra tikras baltymų, kalcio, geležies, skaidulų ir sveikųjų riebalų šaltinis. Dėl naudingų medžiagų gausos svetur yra gaminami ir pardavinėjami įvairių rūšių batonėliai, baltymų mišiniai, įvairūs užkandžiai ir net saldainiai ar traški duonelė, kurių sudėtyje yra svirplių.

Kepant konditerinius gaminius neretai įprastus miltus keičia šių vabzdžių miltais ar įmaišo jų tik pasirinktą dalį. Pavyzdžiui, Suomijoje į tam tikros rūšies duoną įmaišomi keli procentai svirplių miltų. „Tai skonio nekeičia, tačiau maistinė vertė kur kas didesnė nei įprastai paruošto kepinio”, – teigia įmonės direktorius.

Lyginant svirplių ir gyvulių, pavyzdžiui, jaučių išlaikymą bei auginimą – pastebimas nemenkas skirtumas. Šie vabzdžiai suauga per maždaug 1,5-2,5 mėn., o galvijams prireikia net 17-23 mėn. Svirpliai ne tik naudingų medžiagų užtaisas žmogaus organizmui, tačiau ir puiki priemonė prisidėti prie klimato kaitos švelninimo. Jiems reikia kur kas mažiau vandens ir maisto nei galvijams, o taip pat svirpliai neišleidžia tiek kenksmingų dujų, fermos užima gerokai mažiau vietos ir jų išlaikymas nepalyginamai pigesnis.

Produkcija ir eksportas

UAB „Maistinių vabzdžių ferma” pagrindinė tiekiama produkcija – svirplių miltai. Per pirmuosius gyvavimo metus jų pagaminti numatoma iki 2 tonų.

„Planuojame bendradarbiauti su šalimis, kuriose maistinių svirplių paklausa sėkmingai auga, – dėsto įkūrėjas A. Stanislovaitis, paklaustas apie tolimesnius fermos veiklos planus, – todėl numatoma, kad didžioji dalis produkcijos bus eksportuojama kaimyninės Estijos bei Suomijos, Anglijos, Vokietijos ir Prancūzijos gamintojams. Vėliau, matydami paklausą, žengsime ir į kitas šalis.”

Šiuo metu pasaulyje skaičiuojama, kad valgomų vabzdžių rūšių yra kiek mažiau nei 2 tūkst. ir reguliariai jais besimaitinančių žmonių skaičius jau perkopia 2,5 mlrd., o dėl to ir gamintojų gretos tik didėja.

PARAŠYKITE KOMENTARĄ

avatar
  Užsisakyti komentarų pranešimus  
Pranešti apie

Panašūs pranešimai

Į Visorių informacinių technologijų parką nukreips 32 mln. eurų investicijų

ELTA

Vyriško interjero taisyklės

Made in Vilnius

„Vilniaus vandenys“ nutraukė 25 mln. eurų vertės nuotekų valyklos rekonstrukcijos konkursą

BNS

Savaitgalį sutriks daugelio bankų veikla: kai kur nebus galima išsiimti pinigų

ELTA

„Litexpo“ apyvarta per 9 mėnesius didėjo 28 proc.

ELTA

Savitarnos siuntų terminalais žmonės siunčia gyvus vikšrus ir ką tik nudirtus kailius

Evaldas Činga

Šis internetinis portalas naudoja slapukus (angl. cookies), kad pagerintų jūsų naršymo kokybę. Slapukus galite atšaukti bet kada. Sutinku Skaityti daugiau

Privatumo ir slapukų politika